Tussen de zachtgekookte eieren zie je de echte fruitteler!
Pasen
Het heeft voor iedereen weer een andere betekenis Pasen. Waar de een de eieren zoekt (de laatste vind je vaak na een half jaar nog), de andere een uitstapje maakt, daar zijn de fruittelers de voorbereidingen aan het treffen voor de komende nachten. Tussen de zachtgekookte eieren en het volgend eetmoment in is er ruimte om nu te laten zien wat je bent, namelijk fruitteler!
De bloei is een cruciale periode en nu met een mogelijke nachtelijke vorst aanstaande dinsdag en woensdag is de alertheid groot. De tuin is in bloei, maar de bloemen ‘knijpen’ van de kou. De bijen houden zich te rustig en we geloven toch dat er wat ‘zwakkere knoppen’ zullen ontstaan. Daar kunnen we ons druk over maken, maar dat zal net als voor de andere telers niets uitmaken, hier hebben we te maken met een staaltje natuur.
Een gouden gloed heerst er over de fruittuin als ik vanuit ons bovenraam naar beneden kijk. Als we samen vervolgens de tuin in lopen kan ik u verklappen dat dit in het niets lijkt op het romantische momentje dat u misschien in gedachten heeft. Welnee de geur in de tuin heeft iets weg van kattenpis wat duidt op het feit dat de bloesem over zijn top heen is. Heb ik thuis ook weleens in de vaas. Ik krijg de complimenten over hoe prachtig en stoer dat staat en wanneer de bewondering van dichtbij geschiedt zie je men ineens kijken of ik de kat zijn gang heb laten gaan of met een achterstallig huishouden zit. Niets van dat! Dit is de natuur, maar ik zal menig expert blijven vragen hoe dit nou eigenlijk mogelijk is en met welk nut?
De onrustige nachten worden veroorzaakt doordat de thermometer in de tuin met een lange draad over mijn balkon en vervolgens in onze slaapkamer een seintje geeft aan de melder. Als manlief dan opspringt en snel zijn kleren aan trekt is het alleen maar wachten tot hij weer over de draad struikelt, want dat doen we uit onwennigheid wel een paar keer. Het rondje bellen met collega fruittelers over wie er wel of niet gaat beginnen. Ik zal u vertellen dat elke kilometer afstand van het meer uitmaakt voor de temperatuur. U denkt misschien beregenen gewoon doen! Dit jaar zal dat inderdaad niet zo’n probleem geven, maar we hebben ook jaren gekend waarbij de bomen zo verschrikkelijk in de nattigheid stonden, dat elke plens water voor de boom een probleem werd. Start je de beregening dan is dat met het doel om er een continue waterstroom op de laten komen, zodat de bloesem steeds bedekt is en een temperatuur van rond de nul graden heeft. Het vriespunt kan de bloesem precies aan. Valt de beregening uit dan zal de ijspegel kouder worden en de temperatuur rond de knop ook met het gevolg dat hij afsterft. Maar zolang het water stromend blijft is er niets aan de hand.
Alles staat paraat en wachten nu af wat komen gaat. Niets te mopperen dus, dat doe je pas als je de apparatuur niet hebt, er tekort water in de sloot staat (Het Waterschap heeft de sloot bij ons goed hoog staan) of door een defect. Daar gaan we niet van uit.
We slapen nog een nachtje rustig en genieten nog lekker even van het paasdiner met onze familie.