De Sapsommelier

Blends

Blends van ‘blauwe parels’

Een beetje een hip woord BLENDS, maar de Hollandse vertaling samenvloeien klinkt zeker zo mooi. Om het speciaalsap van De SapSommelier te typeren vind ik de vertaling samenvloeien zeer toepasselijk. Drie soorten vruchten, drie soorten smaken die met elkaar samenvloeien tot een mooi geheel.

De violet gekleurde blauwe bessen met een dauwachtig waslaagje zorgen voor een intense kleur. Dit alles wordt aangeduid als anthocyaan, een stof die de bes zijn blauwe kleur geeft.

De blauwe bes komt van oorsprong uit Noord-Amerika maar krijgt een steeds groter areaal in Nederland. Waar wij net kennis maken met de bes met, hoe heerlijk om op te snoepen, waar je hem het beste in of bij kan gebruiken, dat wisten de Indianen al lang! Sterker nog zij gebruikten de hele plant. Uit moerassen en bossen verzamelden zij bessen, waarbij zij aansluitend de bes vers of gedroogd aten en dronken als sap. De kracht van de blauwe bes of de wilde variant de bosbes zorgden voor de nodige vitamines om te overleven.

Misschien beginnen wij ook nog weleens aan de bladeren! De medicinale toepassing om het bloed gezond te maken, verkoudheid te behandelen en zo meer. Tegenwoordig heeft de Universiteit van Maastricht uitvoerig onderzoek gedaan naar de blauwe bes. En wat een trots! Juist omdat specifiek is aangetoond dat de rassen uit de meeste Noord-Limburgse bessen een hoge antioxidantwaarde bevatten. Kijk vooral bij www.royalzon.com bij het item blauwe bessen.

Er is een ‘causaal verband tussen de inname van blauwe bessen en gezondheidsbevorderende effecten’, aldus de universiteit van Maastricht. Belangrijkste conclusie van het onderzoek:

#consumptie van blauwe bessen kan bijdrage aan een verminderd risico op hart-en vaatziekten

# consumptie van blauwe bessen helpt obesitas en diabetes voorkomen

# de antioxidantenwaarden van de Noord-Limburgse geteelde rassen zijn zeer hoog

# de bioactieve stoffen van blauwe bessen blijven stabiel tijdens de opslag en verwerking (bij productie van sappen)

Dit alles van Hollandse bodem dus en gebotteld in het non-alcoholisch speciaalsap van De SapSommelier!

Jeetje als je de blauwe bes dus even,in het licht, tussen duim en wijsvinger voor oogt houdt en je knijpt een oog dicht, besef dan wel dat je een ‘blauwe parel’ in je hand hebt.